5 grudnia w Urzędzie Gminy w Przytyku Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zorganizowało konferencję podsumowującą projekt „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”, a także rozstrzygnęło konkurs na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza pn. „Produkt Doliny Radomki”.
Dziedzictwo kulinarne, to jeden z wielu obszarów, które Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” stara się rozwijać, promując produkty, przedsiębiorców, organizując konkursy na najlepsze produkty regionalne, konkursy kulinarne,
a także organizując stoiska wystawiennicze na największych w kraju wydarzeniach związanych z promocją rolnictwa, produktów spożywczych – tych tradycyjnych i regionalnych. Konferencja zorganizowana w Przytyku, przy współudziale Gminy Przytyk stanowiła podsumowanie projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”, finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w ramach Planu Operacyjnego.
Dzięki działaniom podejmowanym w projekcie LGD zmierza do promowania producentów branży spożywczej oraz rozwoju mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby podjąć pozarolniczą działalność gospodarczą związaną
z produkcją zdrowej żywności. Działania realizowane w projekcie mają na celu budowę Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza a szczegółowe informacje i szkolenia o projekcie dostępne są m.in. na stronie www.elearning-szkolenia.eu
Na zakończenie spotkania nastąpiło wręczenie nagród w konkursie kulinarnym na najlepsze produkty regionalne
i lokalne Południowego Mazowsza, gdzie wyróżniono i nagrodzono 16 przepysznych produktów.
Główne nagrody zostały przyznane:
- Klubowi Gospodyń Wiejskich przy Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Wieniawie za Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną
- dla Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych „Na Ludową Nutę” za Bidno porkę
- dla Koła Gospodyń Wiejskich „Zakręcone Babki” działający przy Kółku Rolniczym Janików za Gołąbki Głupie
- dla firmy GPH Karp Sp. z o.o. za Piastowskiego karpia wędzonego
- dla Pana Michała Żyły za Zakrzewską kiełbasę wiejską
- dla Stowarzyszenia „Razem dla Skrzyńska” za Pyzy z mięsem „po Skrzyńsku”
- dla Pani Kamili Kawińskiej za Sójkę Wrzoską
- dla Stowarzyszenia Rozwoju, Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem” za Racuchy z jabłkami
Wyróżnienia zostały przyznane:
- Zakładowi Mleczarskiemu „FigAnd” Leszek Figarski i wspólnicy, spółka jawna - za Serek Homogenizowany „Świeżuch”
- dla Żanety Szczepańskiej i Emilii Sadowskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Garus- staropolską zupę owocową
- dla Anny Sosnowskiej i Angeliki Starzyńskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za Gagałuchy
- firmie „Czapla” Mateusz Czapla za Polędwice Olchową
- Pani Monice Kowalczyk za Kajmakówkę
- Pani Katarzynie Ofiarze za Pażybrodę
- dla Pani Elżbiety Rędzia za Smordinówkę – nalewkę z czarnej porzeczki
- dla Pani Doroty Rędzia za Miód Wielokwiatowy
Serdecznie gratulujemy laureatom!